Je tuintje staat er vrolijk bij en de planten bloeien weer op. De zomer komt er aan en de natuur ontluikt. We brengen onze vrije uren het liefste door in de tuin en genieten daarbij van alles wat groeit en bloeit. Maar sommige planten doen het niet zo goed en als we goed kijken zien we honderden bladluizen! Wat gebeurt hier? De bladluis heeft zich in je tuin genesteld en de aanval op je groene tuin geopend. Hoe kun je ze tegengaan zonder chemische middelen in te zetten? Daar hebben we de lieveheersbeestjes voor! Want je kunt bladluis bestrijden met deze geweldige beestjes.
Wat is een bladluis?
Om te weten hoe je bladluis bestrijden moet, kan je je het beste eerst verdiepen wat een bladluis is. De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Ze zijn erg klein, meestal niet groter dan een halve millimeter. Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant. Bladluis bestrijden is dus 1 van de hoogste prioriteiten voor een tuinier.
Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden
Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om bladluis bestrijden. De belangrijkste daarvan is het lieveheersbeestje die onder andere leeft van deze kleine diertjes. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm om bladluizen bestrijden.
Door lieveheersbeestjes in te zetten om bladluis bestrijden, veranderen we maar heel weinig aan de natuur. Eigenlijk doen we niet meer dan het bijplaatsen van een stukje natuur op plekken waar deze insecten uit zichzelf niet meer (op tijd) komen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de mens veel plekken waar vroeger natuur was bebouwd heeft, waardoor de leefgebieden van de insecten te verspreid zijn. Wanneer wij voldoende geduld hebben, zullen de lieveheersbeestjes uiteindelijk zelf wel komen, maar vaak is er dan al veel schade aan het gewas aangericht of vinden wij het simpel weg te lang duren en willen we gewoon dat de bladluis plaag verdwijnt.
Lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand van de bladluis is dan ook de meest biologisch- en ecologisch verantwoorde manier om bladluis bestrijden. Tevens is het zeer effectief en eenvoudig. Sterker nog, simpeler kan het eigenlijk niet! Begin dus vandaag nog met bladluis bestrijden en koop een paar lieveheersbeestjes.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.